Francis Caron és un dels grans misteris de la literatura del segle XX: gairebé no n’existeixen dades; a Internet no hi ha cap plana on es parli de la seva vida i obra. Aquest enigma ha estimulat l’interès d’investigadors per esbrinar qui va ser aquest enigmàtic personatge: viatger, dibuixant i lletraferit que arribà a Mallorca a les acaballes de la Guerra Civil i que, de la seva experiència, publicà un volum profusament il·lustrat, Majorca. Diary of a painter, amb l’editorial Cas sell& Company Ltd., a finals dels anys trenta. L’editor Paul Frischauer fou el responsable de materialitzar aquesta edició, un volum pràcticament introbable i que es pot trobar a comptades biblioteques del Regne Unit. Alguns investigadors tractarien de contactar amb els descendents de Frischauer amb l’objectiu d’esbrinar el parador de Caron. La recerca fou infructuosa; potser Francis Caron fos el pseudònim d’algun intel·lectual anglès que decidí publicar aquella obra sota una altra identitat; o, potser, fos un jove rodamón que desaparegué en el transcurs de la Segona Guerra Mundial sense deixar cap rastre.
Aquesta obra està subjecta a nombrosos enigmes: el més gran de tots és la identitat del propi Caron. Però, més enllà d’aquest misteri, l’obra és una gran font d’informació de la vida quotidiana de Palma durant aquell període històric i permet endinsar-se dins allò que no conten els altres llibres de viatgers. Com eren les nits de Palma? Quins eren els seus cercles bohemis? Quina confrontació moral existia entre la moral tradicional i l’activitat turística que hi havia hagut fins aleshores? Com eren les tradicions de la població local a ulls d’un viatger britànic que havia visitat molts d’altres països? De quina manera va afectar la Guerra Civil? Caron ens parla de tot això, també, a través de tot un conjunt de làmines il·lustrades, realitzades durant la seva estada a Mallorca.
La Nova Editorial Moll recupera aquesta obra desconeguda i completament inaccessible al públic general amb una traducció crítica a cura del professor Eduad Moyà Antón (Universitat de les Illes Balears) en la qual, a més, es recuperen les il·lustracions originals de Caron. L’obra incorpora també un pròleg a càrrec d’una figura especialista en la literatura de viatges i el vincle existent entre el turisme i la literatura a les Illes Balears. És, doncs, un ambiciós exercici de recuperació literària que aporta una nova visió sobre la Mallorca dels anys trenta.
-
Diari d’un pintor a Mallorca18,00€ IVA incl.