Des de 1934, el catàleg més gran d’autors i llibres de les illes en un sol clic

L’aventura editorial del filòleg ‘menorquí empeltat de mallorquí’, Francesc de B.Moll i Casasnovas (1903-1991), va deixar al cap de vuitanta anys de vida editorial una obra monumental i centenars de títols imprescindibles. Va comptar en diverses etapes amb l’estreta col·laboració dels seus fills, Aina i Francesc, del filòleg Manuel Sanchis Guarner i de l’escriptor Josep M. Llompart. Junts, convertiren l’Editorial Moll en un referent ineludible per conèixer les illes Balears i la llengua catalana, amb obres que formen part del nostre imaginari individual i col·lectiu.

El mateix Francesc de B. Moll s’hi referia com a l’editorial dels tres tresors: el Diccionari català-valencià-balear d’Alcover-Moll (la llengua), el Cançoner Popular de Mallorca de Rafel Ginard (la creativitat de la cultura popular) i les Rondaies Mallorquines d’Antoni M. Alcover (la tradició oral).

Francesc de Borja Moll a la Fira del Llibres de Palma

Aplega tot un conjunt de signatures clau per a les nostres lletres (460 autors!) com Ramon Llull, Anselm Turmeda, Miquel dels Sants Oliver, Pere d’Alcàntara Penya, Maria Antònia Salvà, Miquel Costa i Llobera, Salvador Galmès, Llorenç Riber, Llorenç Villalonga, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Joaquim Verdaguer, Jaume Vidal, Llorenç Moyà, Pere Capellà, Gregori Mir, Antoni Bonner, Joan Mascaró, Joan Fuster, Maria Aurèlia Capmany, Miquel Dolç, Blai Bonet, Miquel Àngel Riera, Josep Melià, Manuel de Pedrolo, Enric Massó, Antoni Vidal Ferrando, Damià Huguet, Maria-Antònia Oliver, Pau Faner, Gabriel Janer Manila, Antònia Vicens, Miquel Ferrà Martorell, Jean Serra, Zoraida Burgos, Damià Pons, Josep M. Quintana, Cèlia Sànchez-Mústich, Manel Marí, Sebastià Bennasar, Sebastià Alzamora, Pere Perelló i Nomdedéu, Lucia Pietrelli, Pere Joan Martorell, Melcior Comes, Jaume C. Pons Alorda…

L’octubre del 2014 l’Editorial Moll anuncià el seu tancament però una iniciativa impulsada des de la societat civil va decidir salvar-la de la desaparició o de la desfeta i es va constituir la Institució Francesc de B. Moll, concebuda per salvar i mantenir unit el seu fons de 350.000 volums, el seu catàleg de prop de 1.400 títols i continuar l’activitat editorial amb una nova personalitat jurídica que, finalment, va agafar la forma de Nova Editorial Moll, SL amb la voluntat no sols de mantenir viu el catàleg, sinó també de ser una editorial de futur i una editorial també per als més joves.

Un exemple seria la reedició dels llibres de lectoescriptura progressiva Ansa per ansa i la publicació de la col·lecció de vint llibres de lectura progressiva Llibres per a llegir tots sols amb il·lustracions d’Aina Boner i la web amb més de 1.500 exercicis de suport.

La Nova Editorial Moll, presentada públicament a finals de 2019, és la continuadora ara de la tasca de la històrica Editorial Moll, amb centenars de clàssics de l’Editorial Moll, com l’edició popular de l’Aplec de Rondaies Mallorquines d’En Jordi des Racó  i la seva edició comentada (de Grimalt-Guiscafrè), els llibres de Joan Mascaró Fornés o Les Plantes de les Balears, d’Anthony Bonner, per posar un parell d’exemples. I les col·leccions de referència a les lletres catalanes com Les Illes d’Or, Els Treballs i els Dies, Raixa, Balenguera o els Manuals d’Introducció a la Naturalesa, entre d’altres. Les novetats continuen la numeració de les col·leccions de sempre.

Continua la publicació de les sèries de llarga durada, com són les Obres Completes de Gabriel Alomar, Francesc de B. Moll i Antoni M. Alcover. Es tracta d’un esforç editorial de gran envergadura, basta pensar en el fet que s’hauran necessitat més de dues dècades per completar aquest projecte.

L’Editorial Moll ara és NOVA, i amb un ritme de publicació de dues novetats per mes.