Cel d’horabaixa. Oliva Trencada musica poemes de Maria Antònia Salvà.

Cel d’horabaixa. Oliva Trencada musica poemes de Maria Antònia Salvà.

Cel d’horabaixa és un poemari (llibre amb disc) en el qual el grup Oliva Trencada musica dotze poemes de Maria Antònia Salvà, la primera poeta moderna en llengua catalana, tots inclosos en el poemari Cel d’horabaixa (1945), una obra que es centra especialment en el paisatge i la seva autobiografia.

Es tracta d’un projecte coral participatiu, en el qual diferents artistes de l’escena musical mallorquina (Joan Miquel Oliver, Joana Gomila i Roger Pistola, entre d’altres) posen veu a alguns dels poemes de Salvà. Segons el seu principal impulsor, el músic Pep Toni Ferrer –fundador d’Oliva Trencada– Cel d’horabaixa és «un llibre amb disc en el qual el pop es conjuga d’una forma natural amb la lírica de Maria Antònia Salvà, perquè la seva lírica, analitzada amb l’òptica del temps present, és completament pop». El resultat final és llibre amb un disc de 51 minuts de durada; una obra enregistrada entre el 2020 i el 2021 a mig camí de la cançó d’autor, el pop i l’indie-folk, en el qual participen músics de diferents generacions. Presentat en un acurat format quadrat de 22 x 22 cm., inclou diferents textos descriptius, els poemes de Salvà, fotografies del procés d’enregistrament i les il·lustracions de Marina i Paula Ferrer, dues petites grans artistes de 4 i 6 anys 3 d’edat que reinterpreten amb la imaginació de l’infant els textos que Salvà escrigué fa tres quarts de segle.

Cel d’horabaixa és també una manera d’apropar la poesia a nous públic i de reivindicar la figura de Maria Antònia Salvà, històricament lligada a l’Editorial Moll mitjançant l’edició i reimpressions dels seus poemaris (Lluneta del pagès, Entre el record i l’enyorança, Cel d’horabaixa, Espigues en flor, El retorn i Mireia), així com tota una sèrie d’obres dirigides a aprofundir en l’estudi de la seva trajectòria literària.

Diari d’un pintor a Mallorca: un dels grans misteris de la literatura del segle XX

30 de novembre de 2021

"Blue Bar", un viatge a la Formentera dels hippies

30 de novembre de 2021