Savi, foll i dimoni: Màrius,  d’Antoni Serra

Savi, foll i dimoni: Màrius, d’Antoni Serra

Màrius, d’Antoni Serra

Considerat com un dels autors més irònics, impredictibles i compromesos de la seva generació, Antoni Serra (Sóller, 1936) no hauria pogut imaginar el futur tan embullat, ple d’entrebancs, amb què hauria de bregar Màrius. Pocs mesos després de la seva publicació, la Dirección General de Información y Turismo ordenava el segrest d’aquella novel·la. Fou el segon llibre perseguit i destruït per l’anomenada Llei Fraga, sota el pretext de ser un perill per a l’ordre públic i la seguretat general de l’Estat, a més d’atemptar contra la moral catòlica i els principis de l’Església com a institució. «Màrius viola y ofende en su proyección pública a ese principio moral del respeto a las creencias de los demás», es llegia a la resolució.

Serra havia escrit una obra llòbrega, sinistra i decadentista que, literalment, arribava a espantar. En la novel·la, l’esquerp Màrius Andrade –un professor de filosofia que més aviat és una barreja de savi, foll i dimoni– tracta de redimir la humanitat liderant la gran revolució dels miserables. Un misantrop amb una missió, destruir Déu i els seus símbols per retornar a l’autèntic estat pur de gràcia, el no-res: «Jo crec en Déu perquè és l’única esperança que em manté ferm en el desig de destruir-lo», afirma. Amb influències de Maksim Gorki, Oscar Wilde o Jean-Paul Sartre, Antoni Serra convida el lector a realitzar un viatge pel grotesc; per cementiris i hospicis; per suburbis i poblats de barraques; pels carrers obscurs i humits d’una Palma que, en aquesta història, esdevé un laberint gegant i sinistre. Més de mig segle després, Nova Editorial Moll recupera Màrius –un llibre gairebé perdut i inaccessible– traduït per primera vegada al català pel filòleg Josep Ramon Santiago. L’obra, que compta amb un pròleg introductori a càrrec de la professora Pilar Arnau, ens permet valorar de bell nou la singular habilitat imaginativa d’Antoni Serra en una de les obres més ferotges i insòlites de la literatura contemporània de les Illes Balears.

Aquest llibre ha estat publicat amb l’ajuda de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) / Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del GOIB i pel Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

Unes paraules (escrites) sobre Taules de marbre

1 de desembre de 2020

Els miracles i espectres de Joan Barceló

1 de desembre de 2020