“Rondalles de picadors”, els “latin lovers” de la Mediterrània occidental

“Rondalles de picadors”, els “latin lovers” de la Mediterrània occidental

Escrites de forma intermitent durant els anys seixanta, les Rondalles de Picadors de l’artanenc Josep Melià Pericàs (1939-2000) romangueren oblidades en un calaix durant dècades. Només amb l’edició de les seves Obres Completes, ara fa vint anys, dins d’un gran volum dedicat a la seva creació literària, es permetria reivindicar el valor d’aquest conjunt de relats

Melià començà a escriure Rondalles de Picadors a Madrid a principis dels anys seixanta, de forma paral·lela a Els mallorquins (1967). No deixa de resultar sorprenent que pogués alternar la redacció d’un text fonamental en la història de la nostra política contemporània amb aquestes narracions breus, àgils, iròniques, punyents i del tot impredictibles, protagonitzades en la seva majoria per picadors, aquests latin lovers nostrats que acaben esdevenint antiherois. Fill del seu temps, el picador esdevé encarna l’arquetip masculí de la Mediterrània occidental que, en un context de turistització, juntament amb la feminitat transgressora de les turistes estrangeres –categoritzades com a «sueques»– contribuiria a alterar més alguns dels elements constitutius i definitoris de l’ordre moral franquista. Melià faria de la seva obra una desfilada de personatges (turmentats, somiadors, oportunistes, lúcids, brusquers, superficials, etc.) en la que, fins i tot, hi ha espai per relats queer.

No obstant això, Rondalles de Picadors ofereix una lectura més àmplia per exposar els diferents impactes del turisme damunt la societat mallorquina: la ploma de Josep Melià sabria penetrar en totes aquelles lògiques que transformaren la mentalitat d’un poble camí a la terciarització i completament empantanat dins del turisme de masses. L’atemporalitat i qualitat d’aquests relats ens permeten reivindicar-los com un element poc conegut –però valuós– dins la producció d’un dels intel·lectuals illencs més destacats de la segona meitat del segle XX.

Aquest llibre ha estat publicat amb l’ajuda del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

Logotip Consell de Mallorca - Departament de cultura, patrimoni i política lingüística

"Els parlars catalans", una síntesi de les característiques dels nostres dialectes

5 de juliol de 2021

"Cicle lunar", poesia "queer" de les Illes Balears

5 de juliol de 2021