“Cicle lunar”, poesia “queer” de les Illes Balears

“Cicle lunar”, poesia “queer” de les Illes Balears

Publicat el 1982, Cicle lunar va ser un dels primers exemples de poesia queer de les Illes Balears i, a més, un caire poc conegut de la personalitat creativa, polièdrica i imprevisible de l’artista mallorquí Toni Socias (1958-2018). Se’n van fer poques còpies, d’aquest petit gran poemari: no tornà a ser reeditat; cap dels seus poemes no han aparegut a cap antologia i, més enllà, costa de trobar cap referència al llibre a crítiques o ressenyes fins a la celebració de l’exposició «Vida i color. Palma i els anys vuitanta des de la mirada de Toni Socias», que tingué lloc al Casal Solleric durant el 2019. L’edició original va néixer sense dipòsit legal ni cap tipus de crèdits l’any 1982 dins la col·lecció «Espurnes»,  la qual va donar a llum títols d’autors com Bernat Nadal, Ramon Rosselló, impulsor del projecte, Llorenç Rigo, Joan Manresa, Jaume Santandreu, Guillem Cabrer o Damià Huguet.

Realitzant un exercici d’arqueologia literària, la Nova Editorial Moll recupera aquest tresor perdut amb una sèrie d’il·lustracions i poemes inèdits. Versos marginals, transgressors i lliures sobre desitjos i vivències que, tal i com assenyala Sebastià Portell en el seu pròleg, formen un cràter de blancor i bellesa; el crit visionari, d’home llop, que s’allarga fins a nosaltres, fins avui. En uns moments en què la transició a la democràcia s’acompanyava amb el descobriment de noves llibertats, Toni Socias esdevingué una figura clau dins la nova onada d’artistes que impulsaren la transformació de la ciutat de Palma. Membre del grup musical Peor Impossible i de les histriòniques Diabéticas Aceleradas, la vessant literària parteix de la seva etapa d’estudiant de Biologia, moment en què alternaria els seus primers escrits amb la creació del fanzín universitari i satíric Es Correu de Cas Jai (1979) i la participació en la revista Ravanet Verd de Campanet, on col·laboraven artistes com Damià Pons Capó o Joan Amengual.

Quaranta anys després, Cicle lunar torna a les llibreries amb una edició que es completa mitjançant l’anàlisi biogràfic que fa Sofia Moisés a les primeres pàgines i la versió àudio -accessible mitjançant un codi QR- del poemari recitat de forma íntegra per l’actriu Lina Mira, amiga i companya de professió de Toni Socias.

Aquesta reedició, subvencionada pel Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, formarà part de la històrica col·lecció «Balenguera», de l’Editorial Moll, recuperada i redefinida a partir del 2020.

Logotip Consell de Mallorca - Departament de cultura, patrimoni i política lingüística

"Rondalles de picadors", els "latin lovers" de la Mediterrània occidental

5 de juliol de 2021

"Barba-rossa" desembarca a Barcelona

5 de juliol de 2021