“Els parlars catalans”, una síntesi de les característiques dels nostres dialectes

“Els parlars catalans”, una síntesi de les característiques dels nostres dialectes

Joan Veny i Clar és un dels majors referents de la dialectologia catalana: un lingüista insubstituïble que ha destacat per la seva important contribució en aquest camp. Centenars d’articles sobre lingüística catalana, dialectologia, geolingüística i etimologia l’avalen com un dels majors savis de la nostra llengua: un home que ha vist reconeguda la seva tasca amb diferents distincions, com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997), la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats (2013) o Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2015), entre altres.

La comunitat filològica ha convingut a reivindicar la seva obra Els parlars catalans (1978) com una recerca capdavantera; es tracta d’una obra que recull i estableix una síntesi de la variació dialectal de la llengua catalana i que, en el seu conjunt, esdevé una introducció a les característiques fonètiques, morfosintàctiques i lèxiques dels dialectes, subdialectes i parlars del català, amb observacions històriques i sociològiques. Diferents especialistes l’han considerat com una eina imprescindible que permet conèixer les diferents variants de la llengua catalana i llurs característiques principals. També és útil, com a alta divulgació, per al públic general.

La Nova Editorial Moll es complau de reeditar aquesta obra publicada fa poc més de quatre dècades, mantenint l’ annex documental amb mostres textuals dels dialectes i subdialectes, així com dels parlars més caracteritzats, i una completa bibliografia bàsica. Una obra que, per molts anys que passin, continua essent un text de referència per a la història i la metodologia de la disciplina.

Aquest llibre ha estat publicat amb l’ajuda del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

Logotip Consell de Mallorca - Departament de cultura, patrimoni i política lingüística

"Llibre d’esvalots" o de com fer habitable l’univers harmoniós del caos i de l’amor

5 de juliol de 2021

"Rondalles de picadors", els "latin lovers" de la Mediterrània occidental

5 de juliol de 2021