“Llibre d’esvalots” o de com fer habitable l’univers harmoniós del caos i de l’amor

“Llibre d’esvalots” o de com fer habitable l’univers harmoniós del caos i de l’amor

La llarga cadena d’ADN que s’amaga al fons de la coberta de Llibre d’esvalots tracta d’advertir-nos que el nou poemari de Damià Rotger Miró concentra tota la seva essència poètica. Per això, no resultaria agosarat definir-lo com la l’obra més completa i ambiciosa d’una de les veus poètiques més encisadores del panorama literari de les Illes Balears. Captiu per la passió bategant de la vida i unes insondables forces tel·lúriques que el connecten tant la seva terra nativa (Menorca) com la seva terra d’adopció (Mallorca), el poeta ferrerienc ens ofereix un conjunt de poemes memorables capaços d’evocar-nos imatges concretes –cales verges, festes patronals, personatges que se n’anaren per no tornar– amb altres més introspectives, obertes a la lliure interpretació i que s’endinsen en la follia i la raó, l’esperit i la carn, el caos i l’amor redemptor.

El poeta Vicenç Altaió ja ens adverteix en el seu pròleg que Llibre d’esvalots té una arquitectura de llibre pròpia de tots els guanys del racionalisme funcional: «És capaç d’abrigar dins seu la complexitat infinita d’una poesia encesa, accidentada, complexa. El seu llibre fa habitable l’univers harmoniós del caos i de l’amor, als quals fa única la multiplicitat. La seva estructura crea un espai temporal habitable, de bon llegir, amb hàbitats i indicacions de trànsit, principi i fi, com fa l’urbanisme a la ciutat o la gramàtica en el llenguatge».

I, com les ciutats, les seves pàgines ens obren un recorregut per la ment creadora del poeta: per les seves pors i passions; per referents i inspiracions que abasten noms com els d’Albert Camus, Alejandra Pizarnik, T.S. Eliott, Syd Barrett, Paco de Lucia, Ponç Pons o, fins i tot, personatges quotidians, singulars, anònims i fascinants.

Llibre d’esvalots és la primera obra de la col·lecció «Balenguera» que, mitjançant un codi QR, integra la versió àudio –recitada pel propi Damià Rotger– en el mateix poemari. Amb l’objectiu de portar la poesia a un nou nivell, el menorquí es converteix així en un dels primers poetes insulars en publicar un audiopoemari.

Aquest llibre ha estat publicat amb l’ajuda del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

Logotip Consell de Mallorca - Departament de cultura, patrimoni i política lingüística

"Memòria negra", els crims que commocionaren la societat de les Illes Balears

5 de juliol de 2021

"Els parlars catalans", una síntesi de les característiques dels nostres dialectes

5 de juliol de 2021