“Memòria negra”, els crims que commocionaren la societat de les Illes Balears

“Memòria negra”, els crims que commocionaren la societat de les Illes Balears

Memòria negra no només s’ha convertit en un dels productes estrella d’IB3-Televisió, sinó en la primera proposta audiovisual que ha endinsat els espectadors en aquells crims que commocionaren la societat de les Illes Balears.

La Nova Editorial Moll es complau en publicar un llibre que recopila més d’una vintena de successos que han passat a la història de la nostra criminologia mitjançant l’adaptació al registre literari que han realitzat Tomeu Canyelles, Sofia Moisés i Aina Ferrero a partir dels guions televisius.

Successos que semblen part de l’argument d’un thriller o un film de terror i que, no obstant això, han tingut lloc aquí, en els nostres carrers, en escenaris que ens resulten massa familiars, com el cas de l’enverinadora de Pollença, el doble crim de Bella Pintada, l’estranya mort de Xavier Gautier, la desaparició d’Andrea Budach, l’esquarterador de Pere Garau o el parricidi d’Alaró, entre d’altres.

Revenges personals i assassinats per encàrrec, crims passionals i robatoris amb conseqüències fatals, gelosies malaltisses i mentides que no poden ser ocultades…

Creada per Dani Cuesta i Álvaro García (Offline Producciones), la sèrie de Memòria negra ha comptat amb la participació directa de diferents especialistes –advocats i cossos policials, periodistes i psicòlegs, forenses i criminòlegs– que han contribuït a detallar els acurats processos de reconstrucció de cada cas; una visió global que no només permet comprendre la cruesa dels seus desenllaços, sinó també el context social, el recorregut dels diferents protagonistes o les obscures circumstàncies que empenyeren persones normals i corrents a convertir-se en temuts criminals. «La mort és part de la nostra història col·lectiva», afirma Cuesta:

«Aquesta sèrie crec que ens ha ensenyat que hi ha una part nostra que no es tapar. És com una llavor: per molt endins que l’enterris, just quan hi toqui una gota d’aigua, tornarà a germinar».

Memòria negra és, ara, molt més que una sèrie: redimensionada damunt del paper, ens permet reviure unes històries d’horror que, si incomoden, si espanten, és perquè són tan properes com reals.

Aquest llibre ha estat publicat amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca i de l’Institut d’Estudis Baleàrics.

Pau Faner i alguns mots sobre "Barba-rossa"

2 de juliol de 2021

"Llibre d’esvalots" o de com fer habitable l’univers harmoniós del caos i de l’amor

2 de juliol de 2021