La clastra de l’Ajuntament d’Andratx acollia el passat divendres, 3 de juliol, la presentació de “Corbs afamegats”; un acte que, a més, serví per homenatjar públicament la figura de Gabriel Tomàs mig segle després de guanyar el Ciutat de Palma de Novel·la amb una novel·la realista i completament avançada al seu temps. “Avui estam de celebració perquè fa cinquanta anys que tenim aquest bon llibre amb nosaltres”, explicava Nicolau Dolç en la seva intervenció, autor del nou pròleg que acompanya l’edició.
L’acte, que comptà amb la participació de Ruth Mateu (Regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Andratx), Tomeu Canyelles (Director Literari de la Nova Editorial Moll), l’autor del llibre –que agraí l’interès del públic per a una obra que, segons afirmà, pensava que no tornaria a veure reeditada–i Dolç, que en la seva intervenció aprofundí en les raons que converteixen “Corbs afamegats” en una obra plenament vigent i universal: “Hi ha dies en què pens que el que més ens convindria és traduir-lo a altres llengües per a nosaltres exòtiques; que la pogués llegir un suec o una russa. Per moltes raons, però, sobretot, per tenir-ne una resposta descontextualitzada. Perquè aquí hi ha el re de la qüestió: Corbs afamegats funciona també fora d’aquí, de Mallorca, i aquesta és la meravella. Llegesc “Corbs afamegats” com si fos una novel·la escrita a qualsevol altre lloc del món, en qualsevol altra llengua que no sigui la nostra, la catalana, i trob que és una magnífica novel·la”.
Tot i tardana, la reedició d’aquesta novel·la ha permès materialitzar un homenatge més que merescut a l’autor andritxol. “D’ara endavant –assegurava un dels assistents– la gent haurà de dir que en aquest poble hi ha hagut dos grans escriptors: Baltasar Porcel i Gabriel Tomàs”.