El 1976 arribava a les llibreries Plantes de les Illes Balears de la mà de l’Editorial Moll. Es tractava d’un llibre signat, precisament, per algú que havia destacat de forma significativa en altres camps del coneixement: Anthony Bonner, nascut a Nova York el 1928, era un reputat traductor que havia destacat per haver treballat prèviament amb textos de Honoré de Balzac, François Villon o Jules Verne, entre d’altres, Instal·lat a Mallorca des de 1953, Anthony Bonner recordaria la fascinació que li provocà aleshores el paisatge de l’illa pràcticament des de la primera vegada que la trepitjà. D’alguna manera, el seu creixent interès per la botànica el portaria a establir-hi la seva residència definitiva amb l’objectiu d’estudiar amb cura la seva diversitat botànica.
Els anys setanta foren una època decisiva en la nostra història recent. De forma paral·lela a la conjuntura política, les Illes Balears viurien una època trepidant en l’àmbit de l’associacionisme: una nova generació de joves –i no tan joves– irrompia en el panorama cultural per a reivindicar el valor de la naturalesa i promoure per diferents vies la conservació del patrimoni natural de les Illes Balears. Fou una primera passa decidida en l’articulació d’un moviment ecologista en el qual Bonner jugà un paper fonamental: l’any 1974 participà en la fundació del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) i en fou president interinsular entre els anys 1980 i 1997.
Reivindicat com un dels majors especialistes en l’obra de Ramon Llull, Bonner és també un dels principals referents en la divulgació del patrimoni natural de l’arxipèlag gràcies al llibre Plantes de les Balears, un petit gran llibre que va escriure pensant en els nouvinguts al món de la botànica. Profusament il·lustrat per la seva filla, Aina, l’obra de Bonner representava una innovació significativa e nexplicar amb un llenguatge entenedor les principals comunitats de les plantes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera i les característiques que permeten identificar-les, utilitzar-les o, senzillament, estimar-les.
Des d’aleshores, Plantes de les Balears s’ha convertit en un llibre clàssic que, després de quatre dècades i mitja, conserva tot el seu valor. Ara en surt l’onzena edició amb la valuosa aportació de Guillem Alomar, especialista en Botànica, que s’ha encarregat de revisar-la i actualitzar-la de manera completa amb els nombrosos canvis que hi ha hagut en la terminologia i taxonomia de les plantes des de l’edició anterior.
L’abril del 2009, el Jardí Botànic de Sóller va retre homenatge a Bonner i la seva obra. Fou una forma de reconèixer el gran mèrit d’aquest mallorquí nascut als Estats Units a l’hora de divulgar la diversitat botànica de les Illes Balears. Dotze anys després d’aquell acte, el Jardí Botànic de Sóller tornarà a acollir una nova activitat entorn a aquest clàssic editorial: una presentació amb un itinerari pel Jardí Botànic tot seguint les plantes recollides al llibre i que tindrà lloc el dissabte 24 d’abril amb Guillem Alomar i Aina Bonner. Una demostració immillorable del pes i l’interès que té Plantes de les Balears quatre dècades i mitja després d’haver vist la llum.
-
Plantes de les Balears15,00€ IVA incl.
Aquesta publicació ha estat subvencionada pel Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.
