“La dida” de Galmés reviu en paper i format digital
La dida, de Salvador Galmès. Adaptació teatral a càrrec de Maria-Antònia Oliver.
La dida és un dels relats més reconeguts del narrador llorencí Salvador Galmès. L’argument gira entorn de Tonina, una dida de poble sense gaire experiència de món és contractada per uns senyors de Palma per alletar la seva filla. Haurà d’abandonar el poble –un indret marcat per la puresa, tant de l’espai com dels seus habitants– per viure a una ciutat on se sent empresonada. Entesa com una manifesta crítica social a la societat mallorquina de l’època, l’obra de Galmés modula a la perfecció el dolor, l’angoixa i el desplaçament de la protagonista, però també la seva presa de consciència social o laidea de maternitat.
La dida va ser presentada als Jocs Florals, dos cops, el 1922 i el 1923, en els quals va aconseguir finalment el Premi Extraordinari. Durant els anys seixanta, el cineasta aficionat Miquel Rosselló convertiria aquella història extraordinària en un curtmetratge; a la dècada següent, l’Editorial Moll la publicà en el volum La dida i altres narracions (1976). L’escriptora manacorina Maria-Antònia Oliver la rescatà als anys noranta tot adaptant-la al format d’obra de teatre, finalment estrenada el 31 d’octubre de 1996 al Teatre Principal de Palma sota la direcció de Rafel Duran.
Nova Editorial Moll recupera aquesta obra dins la renovació completa de l’estètica de la històrica col·lecció “Les Illes d’Or” amb la col·laboració del fotògraf i músic David Álvarez. Al mateix temps, serà la primera de les referències d’aquesta col·lecció que simultanieja l’edició física amb la digital (eBook).
Aquest llibre ha estat publicat amb l’ajuda de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) / Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del GOIB.
