La dida és reconegut com un dels relats més destacats de Salvador Galmés (Sant Llorenç des Cardassar, 1876-1951) i amb aquesta edició Nova Editorial Moll recupera la versió teatralitzada que l’escriptora manacorina Maria-Antònia Oliver publicà el 1996. La dida ens conta la història de Tonina, una jove de poble que és contractada per uns senyors de Palma per alletar a la seva filla. Per això, haurà d’abandonar la seva llar i la seva família –un entorn retratat per Galmés com a pur i idíl·lic– per a viure a una ciutat en què se sent presonera.
Escrit el 1923 i publicat per l’Editorial Moll el 1976 al volum La dida i altres narracions, l’obra es caracteritza per un llenguatge esponerós i molt propi que Oliver preservà en la seva adaptació a un registre teatral que, finalment, es s’estrenà el 31 d’octubre de 1996 al Teatre Principal de Palma sota la direcció de Rafel Duran. L’obra, que es publicaria a la col·lecció Les Illes d’Or pocs mesos després, fila una història que podria ser entesa com a una crítica social a la societat mallorquina de l’època, mitjançant la qual l’autor reflectiria el dolor i l’angoixa de la protagonista amb el seu canvi de residència, però també altres qüestions més profundes, com la seva presa de consciència social o la idea de maternitat.
Nova Editorial Moll recupera La dida i la situa com el primer títol d’una col·lecció històrica completament renovada. Així, Les Illes d’Or mantindrà la seva essència –format petit i manejable, preu assequible– però amb l’aire fresc que incorporen les cobertes de la dissenyadora Teresa Hita i el fotògraf David Álvarez.