Gabriel Alomar. Obres Completes. Vol. VII
L’edició de les Obres Completes de Gabriel Alomar es va iniciar l’any 2000 per l’Editorial Moll. L’objectiu de Nova Editorial Moll és garantir la continuïtat de la publicació d’aquestes Obres Completes, col·lecció de país que en cap cas hauria de quedar interrompuda, imprescindible per a la història cultural de les Illes Balears en llengua catalana, amb una periodicitat prevista d’un volum nou cada any, sempre que ens sigui possible tant tècnicament com econòmicament. Els articles recollits en aquests volums són una mostra de la gran vàlua intel·lectual de Gabriel Alomar, que en molts de moments s’ha de veure com s’avança al seu temps i ens mostra un pensament que coincideix més amb el món actual que amb el que li va tocar viure. Per això, no sols es va tractar de rescatar de l’oblit uns treballs de gran vàlua, sinó també uns textos que, malgrat el temps transcorregut, no han perdut vigència i, a més, són una mostra d’un estil brillant, d’alt valor literari.
Ens plau presentar-vos el volum VII d’aquesta col·lecció, una obra que recull els articles que l’intel·lectual mallorquí va publicar a L’Esquella de la Torratxa, a l’anuari L’Almanac de L’Esquella de la Torratxa i els que va treure entre 1907 i 1909 a La Campana de Gràcia. Aquestes publicacions barcelonines, que tenien una gran difusió entre el públic català, es caracteritzaven per un to popular i humorístic. L’Esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia eren setmanaris que, en uns anys en què dominava l’elitisme noucentista, connectaven amb el republicanisme, l’anticlericalisme, l’obrerisme i el catalanisme d’esquerres. En els textos que Alomar hi treu, si bé no tenen el caràcter humorístic o satíric del lloc on varen aparèixer, hi trobam els temes que caracteritzen tota la seva obra: la política, la pedagogia, la defensa de l’ensenyament laic, la cultura, l’anticlericalisme, la llibertat d’opinió, el rebuig de la pena de mort… Són els anys de la crisi de Solidaritat Catalana, quan el lerrouxisme tenia una gran acceptació entre les classes populars, La Lliga Regionalista controlava les institucions catalanes i el Noucentisme s’imposava en el món cultural català. La participació de Gabriel Alomar en aquestes dues publicacions s’entén des de l’objectiu d’arribar a un públic popular i obrer, que aleshores estava en mans d’una esquerra molt espanyolitzada, per conduir-lo cap a l’esquerra catalanista.
El volum ha estat preparat per Agnès A. Cerdà, que ha transcrit els textos d’Alomar a L’Esquella de la Torratxa i a L’Almanac de L’Esquella de la Torratxa, i per Francisca Niell, que ha tengut cura dels articles que Alomar va publicar a La Campana de Gràcia entre 1907 i 1909. Ambdues han preparat els estudis introductoris que precedeixen aquest aplec d’articles. Després de 1909 i fins 1917, Alomar encara va continuar publicant a La Campana de Gràcia nombrosos articles, que es recolliran en el volum VIII d’aquestes Obres Completes.
Aquest llibre ha estat publicat amb l’ajuda de la Regidora d’Educació i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma.
