Ansa per Ansa: Tres valentes dones revolucionaren l’ensenyament en llengua catalana a Mallorca

Ansa per Ansa: Tres valentes dones revolucionaren l’ensenyament en llengua catalana a Mallorca

El 1980 –fa just quaranta anys– l’Editorial Moll publicava el material per a aprendre a llegir i escriure en català Ansa per Ansa d’Elisabet Abeyà, Maria Fortuny, Assumpta Mascaró, joves docents que, amb les il·lustracions d’Andreu Terrades, havien tret una primera edició provisional el 1979 en col·laboració amb la Fundació Serveis de Cultura pel Poble.  

El 1980 encara faltaven sis anys per a  la Llei de normalització lingüística i la generalització de l’ensenyament en català als centres educatius. El material Ansa per Ansa bevia del moviment de renovació pedagògica de la dècada dels setantes: partint de la llengua dels infants -i, per tant, de la varietat insular de la llengua- introduïa la lectura progressiva a mesura que els nins aprenen cada lletra. De la seva experiència ensenyant en català a infants de 5 i 6 anys va nèixer un material de lectoescriptura pioner i propi de Mallorca, anys abans de l’arribada de l’Estatut d’Autonomia (1982) o de l’ensenyament en català al sistema educatiu. «Crèiem que la seva publicació serviria per a ajudar els mestres que es volguessin encarar amb aquesta tasca en un moment que l’ensenyament en català a Mallorca just començava a treure el nas després de la dictadura», afirmen les autores.

Conscients de l’excepcionalitat d’aquell moment per a ensenyar amb normalitat una llengua reprimida pel franquisme, modelaren amb cura i sensibilitat un material que acabaria fent història: Ansa per ansa esdevindria el primer material de lectura i escriptura fet, pensat i desenvolupat a Mallorca. Ràpidament, Ansa per ansa cridà l’atenció de Francesc de B. Moll per ser una proposta adaptada al vocabulari dels infants: un mètode senzill i efectiu acompanyat d’il·lustracions d’un sol color, amb la missió que els infants hi aportin «el seu segell personal per a fer-les belles», i una bona dosi de cultura popular (rondalles, dites, endevinalles, danses, jocs…).

L’ Editorial Moll va assumir la publicació d’Ansa per ansa i el va anar reeditant i millorant any darrere any fins que, l’any 2000, es complementà amb el material d’exercicis en suport informàtic en forma de CD, iniciativa i coordinació de Pere Cortada. L’any 2017 es va crear el seu web, com a guia didàctica online, posa a l’abast de tothom les reflexions i propostes entorn del material. Millorat amb l’experiència i els excel·lents resultats amb els infants, quatre dècades després Ansa per Ansa continua, complementat amb vint llibrets de lectura progressiva: Llibres per a llegir tots sols.

L’agost de 2020, l’Ajuntament de Palma passà a distribuir Ansa per Ansa als 47 Col·legis Públics de Palma amb l’objectiu d’enriquir els fons de les biblioteques escolars. El regidor de Cultura i Política Lingüística, Llorenç Carrió, va destacar la vigència d’aquest material didàctic: “És un material fet a Mallorca que haurà servit per aprendre a llegir i a escriure a pares i fills i que destaca per la renovació pedagògica que va suposar

Última Hora, 14 d'agost de 2020
Última Hora, 14 d’agost de 2020

* A la imatge de capçalera, d’esquerra a dreta, Assumpta Mascaró, Elisabet Abeyà i Maria Fortuny cap a 1980. Autores del material Ansa per Ansa.

Els manifests d'Alcover, en un sol volum

24 d'agost de 2020

La vigència de Gabriel Alomar

24 d'agost de 2020