-46 codis QR permeten escoltar els seus sons característics sense moure’s de casa
Res com escoltar els cants dels aucells al seu medi natural: “D’al·lot, em sorprenia que no tothom fos ornitòleg”, va dir Charles Darwin. Per a aquells que no en tenen l’oportunitat, la nova edició actualitzada -la cinquena- del clàssic manual del 1978 publicada per Nova Editorial Moll, Els aucells de les Balears, del biòleg Joan Mayol Serra, els ofereix la oportunitat d’escoltar des de casa seva, per mitjà d’uns codis QR, els sons de 46 espècies diferents, de les 388 observades a l’arxipèlag des de l’any 1900, el llistat de totes les quals inclou el present volum, publicat amb el suport de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB).
La nova edició ha estat objecte d’una revisió completa per part de l’autor, fins al punt de constituir, de fet, una obra distinta de l’original, que va escriure amb il·lusió juvenil i ara ha refet amb la solvència de la maduresa. El resultat és una publicació a tot color, que a més renova els aspectes d’imatge respecte a les edicions anteriors, amb dibuixos d’Aina Bonner i fotografies de Sebastià Torrens,
Els aucells de les Balears forma part de la col·lecció de referència de Moll Manuals d’Introducció a la Naturalesa, que divulguen amb rigor i amenitat la rica diversitat del medi natural que ens envolta. Com en un mosaic, per aquesta col·lecció hi desfilen les plantes, els aucells, els insectes, els amfibis, els mamífers, els rèptils o els peixos de les Balears, i també excursions i itineraris per aprendre, conèixer i gaudir de la natura.
La present edició, amb un nou pròleg de l’escriptor i ecologista Miquel Rayó, la presentació original de Ramon Margalef, s’inicia amb uns aspectes generals sobre els aucells, descendents dels dinosaures, per a continuació recorre els seus grups diversos, tals com els aucells marins, els de presa diürns i nocturns, els coloms o les falcies. Mayol també dedica apartats específics a les migracions, els noms populars dels aucells i la seva protecció.
A una nota a la cinquena edició, Joan Mayol destaca com, de la persecució que denunciava el 1978 i l’amenaça sobre espècies en perill d’extinció, s’ha passat -per sort- a la recuperació d’aquestes i a “un canvi d’actitud dels illencs cap als aucells, cap a la natura en general, molt positiu, com ho demostra també el territori protegit, inexistent al 1978 i avui molt estès arreu de l’arxipèlag”. Tot i així, el creixement de residents i turistes, des de llavors, representa una major pressió sobre l’entorn natural, amb efectes nocius per a les aus com “les electrocucions, la captura accidental en arts de pesca o els efectes de l’agricultura industrial”.
Joan Mayol Serra (Palma, 1954), biòleg i apassionat de la natura, els aucells i les illes, va iniciar-se en l’ornitologia als 13 anys i ha fet un camí ple d’aventures i de coneixences. N’han estat fites la fundació del GOB i la dedicació professional a la conservació fins l’any 2019. Va ser diputat del Parlament, on va ser ponent de la llei del Parc Nacional de Cabrera i de la d’Espais Naturals. Com a conseller d’Agricultura, va impulsar les reserves marines. Ha estat director de s’Albufera, professor de la Universitat de les Illes Balears i col·laborador del Consell d’Europa. És membre del GOB (premi Alzina el 1991), de SEO-BirdLife (premi Bernis el 2022), de la Societat d’Història Natural i d’Iniciativa per les Petites Illes Mediterrànies. Ha publicat centenars d’articles de la seva especialitat i una desena de llibres, entre els quals Rèptils i amfibis de les Balears i Medi ambient, ecologia i turisme a les Illes Balears en la mateixa col·lecció Manuals d’Introducció a la Naturalesa de Nova Editorial Moll.
Amb el suport de