<strong>Rondaulles. Entre el joc, l’oralitat i la fantasia.</strong>

Rondaulles. Entre el joc, l’oralitat i la fantasia.

El docent i folklorista Antoni Caldentey, la il·lustradora i professora d’art Mireia Oliver i l’informàtic Pere A. Bennàssar són els responsables d’una proposta revolucionària a l’hora de transmetre el llegat de les rondalles, els nostres contes tradicionals, dins de les aules. De la seva unió ha sorgit el joc Rondaulles, una proposta conta-històries (storytelling) en català nascuda a les Balears. Es tracta del primer joc d ’aquesta tipologia dissenyat per al foment de la pràctica de la llengua a partir de les rondalles i llegendes del nostre patrimoni cultural immaterial.

El joc, llençat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, consta de sis daus fets amb il·lustracions icòniques que representen personatges, éssers fantàstics, artefactes, espais i animals extrets estadísticament de les rondalles: un total de 36 il·lustracions (sis daus amb sis imatges diferents). El seu plantejament esdevé una eina educativa que fomenta l’oralitat i la creativitat, basada en la fantasia èpica de la tradició conta contes de les Illes Balears; una proposta d’oci dirigida a estimular la imaginació, practicar la conversa i reforçar els lligams interpersonals de comunicació entre els jugadors amb la llengua catalana com a vehicle, alhora que difon i s’inspira en les rondalles com a referent cultural de les Illes Balears i del conjunt de la llengua catalana.

El projecte Rondaulles també incorpora un afegit força valuós: una pàgina web dissenyada pel docent i informàtic Pere A. Bennàssar en el que s’aporten formules didàctiques i pedagògiques per optimitzar la pràctica del joc i, també, informació amb la qual augmentar les competències i coneixements sobre el llegat de les rondalles mallorquines.

El 9 de desembre de 2023, Antoni Caldentey i Pere A. Bennàssar van fer un primer tast per al públic principatí a l’espai LaBar (Barcelona), amb un grup pilot que experimentà positivament que el joc basat en les rondalles mallorquines pot funcionar perfectament i ser útil com a recurs per practicar la llengua a Catalunya. També es va tancar un acord amb la IC-CIC per dinamitzar l’ús d’aquest recurs a tots els seus centres i ofertes educatives al Principat.

Amb el suport de:

<strong>Les 388 espècies d’aucells de les Balears, en la cinquena edició actualitzada del manual clàssic de Joan Mayol, publicada per Nova Editorial Moll</strong>

29 de gener de 2024