<strong>Nova Editorial Moll publica ‘1939. El gran exili menorquí’ o la memòria perduda dels vençuts</strong>

Nova Editorial Moll publica ‘1939. El gran exili menorquí’ o la memòria perduda dels vençuts

Nova Editorial Moll publica el nou llibre de l’historiador Josep Portella, 1939. El gran exili menorquí, que recupera la memòria perduda dels vençuts, en ser ocupada l’illa pel franquisme. Es tracta d’una profusa monografia sobre un dels episodis més foscos i turbulents de l’illa al segle XX. El volum compta amb el suport de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB) i es presentarà demà dijous a les vuit del vespre a la llibreria de Ciutadella Vadllibres (carrer Carnisseria, 24), a càrrec de l’historiador Miquel López Gual i l’autor.

Durant dècades, Josep Portella ha estudiat els diferents caires de la Guerra Civil a Menorca; 1939. El gran exili menorquíben bé podria ser la culminació d’una fita excepcional en la seva faceta com investigador però, més enllà, representa una obra magna, capaç d’explicar el context i circumstàncies que empenyeren milers de menorquins fora de casa seva, de la seva illa.

Després d’haver aportat 953 biografies dels exiliats, Portella ha estudiat i analitzat la diàspora menorquina explicant, de forma humana i rigorosa, allò que va succeir amb els més de tres milers de republicans tancats durant anys a les presons de Franco; també aquells que van perdre la feina i part del seu patrimoni; i aquells que hagueren d’anar-se’n de l’illa en no poder suportar la pressió del vencedors. Uns sis milers de menorquins –un 20% d’una població que, aleshores tenia poc més de trenta mil habitants– van convertir-se en víctimes del cop d’Estat militar de 1936. I es va fer el silenci més absolut.

L’edició d’aquest llibre està motivada pel desig de reparar un oblit, per la necessitat personal de l’autor de reparar una injustícia. El compromís de reparació fa que 1939. El gran exili menorquí sigui una contribució cabdal per estudiar l’exili i la postguerra a la Menorca dels anys trenta, quaranta i cinquanta, però també una eina de memòria per rehabilitar els noms i llegats dels personatges vinculats a les institucions republicanes menorquines.

Josep Portella Coll (Ciutadella, 1955) és llicenciat en Història Contemporània per la Universitat de les Illes Balears. Cofundador de les col·leccions «Quaderns de Folklore» des del 1979, i «Menorca segle XX», des del 1998, és membre de l’Institut Menorquí d’Estudis (secció de ciències socials). Ha publicat diversos llibres de narrativa i d’estudis d’antropologia, cultura popular i història. En total, uns quaranta títols. És cap del Servei Municipal de Cultura de Maó i ha estat diputat al Parlament de les Illes Balears per EU (1995-2003) i conseller de Cultura, Educació i Esports del Consell Insular de Menorca (1999-2003). Des del 2003, és regidor a l’Ajuntament d’Alaior. També cal destacar importants aspectes relatius en la seva faceta com a comunicador: va ser realitzador del programa de ràdio diari Temps de paraula (Ràdio Popular de Menorca) entre 1982 i 1991, de difusió de llibres; realitzador del programa de ràdio diari per Onda Cero 1992-1994 i 2003-2009; i a la SER (2009-2012) Dedicatòria, sobre esdeveniments culturals. Ha estat també columnista diari al Menorca entre 2003 i 2012 i, també, columnista a Última Hora des de 2004.

Amb el suport de

Presentació de "L’afortunada vida de Martí Olivar", de Josep M. Quintana (Palma, 29 de novembre de 2023)

13 de desembre de 2023

<strong>Les 388 espècies d’aucells de les Balears, en la cinquena edició actualitzada del manual clàssic de Joan Mayol, publicada per Nova Editorial Moll</strong>

13 de desembre de 2023